29-03-09

palliatieve zorgen...

Meter is sinds woensdag naar palliatieve zorgen overgebracht ... na een gesprek beseft ze nu ook dat ze niet meer naar huis zal komen. Ze zei niets toen we gisteren binnenkwamen maar ze kreeg tranen in haar ogen, en daaraan wist ik genoeg. Ze had gevraagd om ons allemaal toch nog eens samen te zien, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen... Nu voel ik het eigenlijk ook pas echt aan. Toen ze in het ziekenhuis lag wist ik wel, ze wordt niet meer beter, maar nu besef ik pas echt dat één van deze dagen, weken... we zullen afscheid moeten nemen.

Wat mij gisteren ook plots opviel was dat ze zo op mijn overgrootmoeder begint te lijken... in kleine dingen dan, dingen die ze zegt en doet, haar handen vooral doen mij denken aan haar, ik kreeg er even kippenvel van.

Vroeger waren we vaak bij meter, ze verloor haar man vrij vroeg en wij gingen dan "op weekend" bij haar. We werden ouder, kregen zelf een gezin en de bezoekjes minderden. Ze werd ziek toen ik zwanger was ... Toen ik moest bevallen lag ze voor de eerste keer in het ziekenhuis. Ondertussen zijn we bijna 5 jaar verder en de sterke zelfstandige vrouw van vroeger is nu afhankelijk en bijna niet meer herkenbaar...

De palliatieve afdeling is heel sereen, er heerst een huiselijke sfeer, je hebt niet het gevoel dat je in een ziekenhuis bent. Alles gaat er heel rustig zijn gangetje, geen verplichtingen meer, geen bezoekuren,... het klinkt raar maar van zodra je er binnen gaat voel je je op je gemak. Ook het personeel is heel vriendelijk en behulpzaam. Petje af voor de mensen die op deze afdeling werken, zij moeten voortdurend afscheid nemen van mensen die zij verzorgden. Echt... respect voor wat zij doen. 

18:41 Gepost door mieneke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Sterkte, maar mooi om te lezen hoe de sfeer daar is en hulde voor het personeel! Iets dergelijks herinner ik me van vorig jaar bij de grootmoeder van een vriendin van mij.

Gepost door: danique | 29-03-09

De commentaren zijn gesloten.